Singapura Membangunkan Teknologi Penentukuran Hujan Menggunakan Isyarat Rangkaian Mudah-Alih

Diterbitkan pada Jan 25, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Syarikat penyelidikan Singapura Hydroinformatics Institute (H2i) dan juga syarikat telekomunikasi StarHub dilihat akan menggunakan kelengkapan, kepakaran dan juga infrastruktur telekomunikasi untuk membangunkan teknologi penentukuran hujan di negara tersebut.

Kedua-dua syarikat ini dilihat akan menggunakan kelengkapan telekomunikasi yang akan terkesan akibat hujan yang turun dan menyebabkan rangkaian telekomunikasi terkesan kerana hujan yang turun ini. Ia mungkin dilihat sebagai satu kekurangan yang agak ketara, tetapi kelemahan ini nampaknya boleh dimanfaatkan untuk tujuan penentukuran jumlah hujan yang turun.

HSi dan StarHub dilihat akan memulakan projek ujikaji ini di kawasan barat daya Singapura bermula suku kedua tahun ini, dengan kemungkinan bahawa teknologi ini, apabila disiapkan kelak, boleh digunakan untuk menentukur kadar hujan yang turun di negara tersebut, termasuklah memperbaiki kemampuan ramalan cuaca.

Hujan

Kerajaan Singapura, melalui Public Utilities Board sudahpun hadir dengan beberapa cara untuk menentukur hujan seperti radar X-band dan sebagainya, tetapi fungsi-fungsi sedia ada dilihat kurang tepat kerana Singapura dipenuhi dengan pencakar langit yang menyukarkan kelengkapan sedia ada untuk menentukur dan meramal hujan.

Dengan pembangunan teknologi baru ini, PUB dilihat boleh memanfaatkan beribu-ribu pencawang telekomunikasi di sekeliling negara tersebut yang sedia ada, kerana hujan yang menitik turun akan memberi kesan terhadap isyarat telekomunikasi yang dipancarkan.

Seperti yang dikatakan, para pengguna tidak akan terkesan akibat ini, tetapi kelengkapan tersebut dilihat boleh mengesan kelembapan udara pada tahap mikro, dan perkara ini boleh digunakan untuk meramal dan menentukur hujan dengan lebih tepat.

Di Malaysia, kita dapat meramal jika hujan akan turun dengan melihat kepada sama ada isyarat Astro boleh diterima dekoder ataupun tidak. Solusi di Singapura dilihat lebih anggun, dan tidak menyebabkan sebarang kegusaran kepada pengguna.

Sumber: Straits Time

komen


© Amanz / 2022 Kami