Cari @ Amanz

Kerajaan sedia berkongsi berkenaan perancangan untuk Identiti Digital Nasional (IDN) sebelum ini, dan hari ini, melalui perkongsian pihak JPN, mereka sekali lagi menekankan yang mana perkhidmatan Identiti Digital Nasional akan diperkenalkan pada awal 2024 – sekitar April 2024 kelak.

Proses untuknya telah pun dimulakan, termasuk dari segi perancangan pembangunan, perundangan, dan integrasi antara jabatan kerajaan, swasta dan sebagainya. Buat masa ini, ia masih lagi pada peringkat awal.

Inisiatif ini dijangka akan memudahkan lagi dalam urusan peralihan ke ekonomi digital. IDN ini akan dipautkan kepada MyKad, dan disahkan bersama penggunaan biometrik – sekaligus mengesahkan identiti anda.

Seperti ramai sedia maklum, pada hari ini, majoriti rakyat Malaysia telah mula menggunakan MySejahtera dalam pengurusan identiti dalam mendapatkan vaksin. Berbeza dengan IDN yang dalam perancangan sejak 2018, MySejahtera telah dibangunkan pada 2020 disebabkan Covid-19. Buat masa ini, pihak JPN tidak memberikan sebarang pengesahan berkenaan integrasi atau penyatuan antara MySejahtera – salah satunya mungkin adalah disebabkan kementerian yang berbeza.

Seperti biasa, ia ditekankan yang mana IDN adalah pelengkap untuk MyKad yang mengesahkan status kerakyatan Malaysia, dan memudahkan lagi urusan pengesahan secara digital – terutamanya untuk urusan kewangan, urusan bersama agensi kerajaaan, bantuan kewangan, dan sebagainya.

Sama-sama kita nantikan lanjut berkenaan perkembangan IDN ini oleh JPN dari hari ke hari.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd