Cari @ Amanz

Sandaran kesemua chat, video, imej dan dokumen WhatsApp ke Google Drive selama ini boleh dilakukan tanpa ia memakan kuota simpanan 15GB percuma pengguna. Tetapi era simpanan tanpa had ini mungkin akan berakhir dalam masa terdekat menurut maklumat yang dikongsi oleh WABetaInfo.

WABetaInfo menemui beberapa baris kod yang memberikan amaran kepada pengguna sekiranya mereka telah mencapai kuota sandaran ke Google Drive. Kod ini ditemui selepas sebelum ini mereka turut melaporkan kelak WhatsApp akan membenarkan pengguna mengawal saiz sandaran yang ingin dimuat naik ke awanan.

Ciri ini akan membenarkan pengguna memilih apakah yang ingin disandarkan dalam kategori chat, gambar, video, dokumen dan media lain. Sekiranya langkah tidak lagi menawarkan sandaran tanpa had diaktifkan, ia tidak mengejutkan kerana Google sendiri tidak lagi menawarkan storan Photos tanpa had sejak tahun lalu. Sama ada anda bersedia ataupun tidak, langganan bulanan akan menjadi norma baharu kerana era storan percuma yang dibayar dengan data peribadi dijual akan berakhir.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd