Cari @ Amanz

Antaramuka Gmail Akan Berubah Minggu Depan – Integrasi Meet, Chat Dan Spaces Lebih Baik

Link Copied!

Sudah berapa lamakah anda menggunakan Gmail sebagai laman emel kegunaan harian? Saya sudah lebih dua dekad dan kini sudah menghafal antaramuka dengan baik. Tetapi bermula 8 Februari 2022, antaramuka Gmail akan dikemaskini untuk mengintegrasi perkhidmatan lain Google seperti Meet, Chat, Calender, Keep dan Spaces dengan lebih baik.

gmail

Pautan pantas perkhidmatan Google yang lain iaitu Meet, Spaces dan Chat diletakkan di jidar kiri bersebelahan senarai emel yang diterima. Paparan notifikasi emel baharu yang diterima juga lebih jelas berbanding sekarang kerana penggunaan latar belakang warna kelabu yang berbeza dengan tingkap emel berwarna putih. Senarai label dengan tag warna juga lebih jelas pada antaramuka baharu ini.

Bermula 8 Februari pengguna boleh mencuba antaramuka baharu ini secara sukarela tetapi diberikan pilihan untuk mengekalkan antaramuka klasik. Kemudian pada April 2022, antaramuka baharu diaktifkan kepada semua dengan pilihan kembali ke klasik diberikan. Tetapi bermula S2 2022, antaramuka ini akan dikekalkan dan pengguna tidak lagi boleh kembali ke rekaan klasik.


Komen ()