Cari @ Amanz

Dengan pelbagai dompet kripto kini beroperasi berasaskan pelayar web, sebuah perisian hasad baru hadir, menyasarkan pengguna dompet kripto pada pelayar web.

Perisian hasad ini menyasarkan pelbagai dompet kripto yang dipasang sebagai pemalam pada pelayar web berasaskan Chromium – termasuk seperti MetaMask, Nifty Wallet, Coinbase Wallet, Ronin Wallet, Binance Chain Wallet, TronLink, dan sebagainya.

Perisian hasad ini dinamakan Mars Stealer, membolehkan mencuri akses dan kekunci peribadi pengguna. Mars Stealer ini juga meninggalkan sistem dan memadam kehadiran diri sendiri selepas selesai mencuri data yang dikehendaki.

NFT

Pelayar web yang terkesan adalah termasuk Google Chrome, Microsoft Edge, da juga Brave – sementara Firefox dan Opera pula dilihat lebih terdedah kepada mencuri akses ke dompet kripto.

Buat masa ini, ia dilihat tersebar secara atas-talian melalui laman web pengehosan fail, torrent, dan sebagainya. Dengan pelbagai pautan berkaitan kriptowang yang kadang-kala pelik, ia dilihat lebih mudah tersebar berbanding kebiasaan.

Orang ramai dinasihatkan menggunakan ciri pengesahan dwi-faktor dalam melindungi akaaun dan elak menjadi mangsa

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd