Khinzir Yang Diubah Genetik Untuk Menderma Organ Kepada Manusia Kini Diternak di Jerman

Diterbitkan pada Feb 7, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kejayaan memindahkan jantung dan ginjal khinzir ke dalam tubuh manusia memberikan harapan isu kekurangan organ akan dapat diselesaikan dalam masa terdekat. Dalam kesemua kejayaan pemindahan organ setakat ini, 10 perubahan genetik khinzir dilakukan bagi mengurangkan risiko organ ditolak. Kini saintis dari Ludwig-Maximilians University Jerman juga ingin menternak khinzir bagi tujuan yang sama.

Khinzir dari baka Auckland Island yang diternak hanya menjalani 5 perubahan genetik sahaja dan akan diklon. Penyelidik menjangka khinzir pertama akan dilahirkan tahun ini sebelum kemudiannya jantung dipindahkan ke seekor babun. Sekiranya semua berjalan lancar, ujian klinikal ke atas manusia akan dilakukan pada tahun 2025. Jerman ialah antara negara Eropah dengan jumlah penderma organ paling rendah. Pada tahun 2021, hampir 9000 pesakit masih menanti untuk organ yang sesuai.

Walaupun tujuan penternakan khinzir ini adalah untuk menyelamatkan manusia ia mendapat tentangan dari kumpulan pencinta haiwan Jerman. Penggunaan khinzir semata-mata sebagai penyumbang organ manusia dilihat sebagai zalim serta tidak beretika.

Sumber EuroNews

komen


© Amanz / 2022 Kami