NVIDIA Membatalkan Hasrat Mengambil-alih Arm Secara Rasmi – Masih Perlu Membayar Softbank Untuk Mencuba

Diterbitkan pada Feb 8, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada bulan lepas, kami ada melaporkan bahawa NVIDIA tidak lagi akan cuba untuk mengambil-alih Arm selepas perkara tersebut menerima tentangan bukan sahaja daripada syarikat-syarikat teknologi yang lain, tetapi juga badan-badan kerajaan daripada sejumlah besar negara.

Pengambil-alihan tersebut, sekiranya berjaya, akan membuatkan NVIDIA syarikat pembuat teknologi cip dan semikonduktor terbesar di dunia dimana Softbank, pemilik Arm juga akan menerima bayaran $66 bilion.

NVIDIA ARM

Laporan Financial Times mengatakan bahawa NVIDIA membatalkan hasrat mereka secara rasmi baru-baru ini, dan akan membayar Softbank sebanyak $1.25 bilion walaupun gagal dalam pengambil-alihan tersebut.

Menariknya, walaupun Arm ialah syarikat pembangun teknologi cip pemprosesan yang paling penting di dunia hari ini, Softbank dilihat mahu menjual pegangan mereka keatas syarikat tersebut untuk mendapatkan aliran tunai yang boleh digunakan untuk dilaburkan dalam syarikat-syarikat lain.

Arm, yang berpengkalan di UK dilihat sebagai aset strategik negara tersebut, dan bergantung kepada bagaimana Softbank mahu menjual pegangan syarikat tersebut, mungkin akan mahu sebarang pelan untuk IPO dilakukan di negara tersebut.

komen


© Amanz / 2022 Kami