Cari @ Amanz

Instagram Mengaktifkan Ciri Memadam Kandungan Secara Pukal Dan Bantuan Rakan Apabila Akaun Digodam

Link Copied!

Instagram minggu ini memperkenalkan beberapa ciri baharu yang akan memudahkan pengurusan kandungan dan mengembalikan semula kawalan akaun sekiranya ia diambil alih. Ciri pengurusan akaun memudahkan proses memadam atau menyorokkan kandungan secara pukal. Ini diakses menerusi ciri “Your activity” yang mula diberikan bermula hari ini.

Kandungan yang boleh dipadam ialah gambar, video, Reels, Stories dan juga komen. Sebelum ini ciri memadam secara pukal diberikan kepada sekumpulan kecil pengguna. Ciri mencari kandungan mengikut julat tarikh tertentu turut diberikan. Ini amat berguna sekali jika ingin memadam atau menyorokkan kesemua gambar dari tahun 2014 misalnya.

Ciri berguna baharu lain yang diperkenalkan ialah mendapatkan bantuan rakan apabila akaun telah digodam. Pengguna perlu melaporkan kepada Instagram jika akaun digodam kemudian memilih dua rakan untuk mengesahkan identiti apabila dihubungi.

Bagi mereka yang mengalami isu kandungan dibuang oleh Instagram kerana didakwa melanggar terma platform, ciri melakukan rayuan diperkenalkan. Selain itu ciri melaporkan kandungan yang melanggar terma platform turut ditambah baik dengan lebih banyak kategori mengapa ia perlu dipadam segera.


Komen ()