Elon Musk Mengacahkan Kelibat Pelancaran Starship Yang Akan Menghantar Manusia Ke Bulan Dan Marikh

Diterbitkan pada Feb 14, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Salah satu matlamat utama SpaceX, syarikat penjelajahan angkasa Elon Musk ialah untuk menghantar manusia ke bulan dan planet Marikh untuk diduduki. SpaceX dilihat membangunkan kapal angkasa yang dinamakan Starship yang hadir dengan kuasa dan kemampuan yang mencukupi Untuk menjadikan impian tersebut menjadi realiti.

Tidak banyak yang diketahui mengenai pembangunan Starship, tetapi terkini, Elon Musk telah mengacahkan sebuah video animasi yang menunjukkan apa yang mungkin dengan kapal angkasa tersebut.

Salah satu komponen yang penting kepada Starship ialah roket booster Super Heavy yang akan menerbangkan kapal Starship ke angkasa sebelum ia jatuh kembali ke bumi dan mendarat kembali ke platform pelancaran.

Ia adalah penting bahawa roket Super Heavy ini boleh digunakan semula, kerana Elon Musk menjangkakan bahawa setiap pelancaran Starship akan mempunyai kos dibawah $10 juta (~RM40 juta), iaitu sebuah nilai yang jauh lebih rendah berbanding dengan pelancaran roket-roket mereka yang lain, khususnya Falcon 9 yang menelan belanja $60 juta (~RM240 juta).

Elon Musk turut menjangkakan bahawa penerbangan Starship pertama akan berlaku dalam masa beberapa tahun sahaja lagi, tetapi setakat ini masih belum menerima sebarang kebenaran untuk dilancarkan daripada pihak Federal Aviation Administration.

Sumber: Engadget

komen


© Amanz / 2022 Kami