Pembangunan Kilang Pembuatan Cip TSMC Di Amerika Syarikat Tertunda Beberapa Bulan Kerana Isu Buruh Dan COVID-19

Diterbitkan pada Feb 16, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company dilihat telah mengembangkan sayap mereka ke arena antarabangsa dengan membangunkan kilang pembuatan cip semikonduktor baru di Arizona, Amerika Syarikat untuk mengurangkan isu bekalan komponen, dan untuk memastikan TSMC tidak terkesan dengan bencana alam ataupun buatan manusia dengan mengekalkan kilang mereka di negara tersebut sahaja.

Kilang TSMC di Arizona telah mula dibangunkan sejak pertengahan tahun lepas kini dilaporkan telah tertunda sekitar enam bulan kerana isu buruh dan juga wabak COVID-19 yang masih lagi membelenggu negara tersebut dengan teruk. Isu lesen yang diperlukan untuk

Secara lazimnya, TSMC akan hanya memerlukan 12 ke 15 bulan untuk memulakan fasa memindah masuk kelengkapan mengilang cip semikonduktor kedalam kilang-kilang mereka, tetapi mereka mengesahkan bahawa untuk kilang ini, mereka hanya akan boleh memindahkan kelengkapan-kelengkapan ini sekitar pertengahan tahun ini.

TSMC mengatakan bahawa penundaan pembangunan kilang ini tidak akan menjejaskan permulaan operasi kilang tersebut, yang dikatakan masih lagi akan bermula sekitar suku pertama 2024 kelak.

Sumber: NIkkei Asia

komen


© Amanz / 2022 Kami