Cari @ Amanz

AirAsia hari ini melakukan tempahan dan menandatangani memorandum persefahaman tanpa ikatan untuk memajak sekurang-kurangya 100 buah pesawat eVTOL VX4 daripada Avolon.

Selain memajak, AirAsia juga akan bekerjasama dengan Avolon dalam membangunkan platform mobiliti udara dalam bandar. Dengan langkah ini, ia sekaligus memperlihatkan AirAsia turut menyertai arena “teksi udara” – salah satu industri yang dijangka popular, serta memudahkan perjalanan antara bandar dengan lebih pantas lagi.

eVTOL VX4 membolehkan seramai empat orang penumpang menaikinya, dengan jarak penerbangan sekitar 160 kilometer, dan kelajuan mencapai 320 kilometer per jam. Penawaran ni juga dijangka akan membolehkan para penumpang untuk bergerak antara bandar dengan lebih pantas dan pada kos perjalanan lebih rendah berbanding kebiasaan.

Buat masa ini, ia tidak diketahui lagi bilakah AirAsia akan menawarkan perkhidmatan “teksi udara” ini. Seperti biasa, ia perlu melalui pelbagai fasa seperti kajian, pilihan lokasi dan sebagainya – disamping kebenaran daripada pihak berkuasa sesuatu negara.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd