Isu Berkaitan DNB Dijangka Akan Diselesaikan Pada Bulan Depan, Melalui Pembentangan Memorandum Jemaah Menteri

Diterbitkan pada Feb 18, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan Kementerian Kewangan, akan membentangkan sebuah memorandum Jemaah Menteri pada bulan hadapan, Mac 2022 dalam menyelesaikan pelbagai masalah dan isu berbangkit berkaitan DNB.

Salah satu perkara yang didebatkan sejak kebelakangan ini adalah berkaitan dengan DNB sebagai penyedia tunggal yang dilihat tidak diminati ramai, selain terdapat permintaan untuk membentuk konsortium atau badan kedua dalam memberikan alternatif infrastruktur untuk rangkaian 5G di Malaysia.

Masalah berbangkit ini perlu diselesaikan secepat mungkin supaya ia tidak memberikan kesan terhad program pengenalan rangkaian 5G di Malaysia. Kita mungkin mendengar lanjut berkenaan keputusan yang dilakukan jemaah menteri berkaitan perkara ini pada bulan hadapan.

Buat masa ini, hanya Yes sahaja yang menggunakan infrastruktur DNB dalam menawarkan perkhidmatan 5G. Apa pun, pelbagai syarikat telekomunikasi utama yang digunakan majoriti besar rakyat tempatan seperti Celcom, Digi, Maxis dan U Mobile masih senyap berkenaan dengan pengenalan 5G masing-masing, serta seperti tidak menyokong DNB.

komen


© Amanz / 2022 Kami