Qualcomm Dilihat Akan Menggunakan Khidmat TSMC Untuk Membangunkan Cip 3nm – Sudah Mula Memindah Pengeluaran Snapdragon 8 Gen 1

Diterbitkan pada Feb 24, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Untuk dua generasi cip pemprosesan, termasuklah cip Snapdragon 888 dan juga Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomm dilihat menggunakan khidmat pengilangan cip Samsung untuk mengeluarkan cip-cip pemprosesan tersebut, yang menguasakan pelbagai peranti kelas mercu.

Terkini, terdapat kemungkinan bahawa Qualcomm akan kembali menggunakan khidmat TSMC untuk membangunkan SoC 3nm mereka apabila perkhidmatan pengilangan cip 3nm TSMC dibuka kelak. Ini adalah kerana TSMC dilihat satu-satunya syarikat pembuat cip dengan kemampuan untuk mengilangkan cip pemprosesan menggunakan proses tersebut, yang turut akan dimanfaatkan oleh syarikat-syarikat seperti Apple, AMD dan juga Intel.

Malah, ia juga dilaporkan oleh kerana pengeluaran cip Snapdragon 8 Gen 1 yang tidak mencukupi oleh Samsung, Qualcomm dilihat akan menggunakan khidmat TSMC juga untuk mengeluarkan lebih banyak cip pemprosesan tersebut. Ia dilihat bahawa Samsung hanya mampu memperlihatkan hasil 35 peratus cip pemprosesan dari setiap wafer silikon yang dikeluarkan, dan ini adalah sesuatu yang tidak baik untuk mereka, khususnya apabila mereka mahu memastikan bahawa cip pemprosesan mercu terbaru mereka boleh digunakan oleh sebanyak jenama yang mungkin.

Malah Qualcomm sebelum ini dijanjikan hasil cip pemprosesan 80-90 peratus untuk setiap wafer yang dikeluarkan, dan mereka telah ke Korea sendiri untuk melihat bagaimanakah hasil tersebut boleh dipertingkatkan lagi.

Isu hasil cip ini juga membelenggu Samsung sendiri, dimana mereka menghadapi isu bekalan SoC Exynos 2200 terbaru mereka yang digunakan untuk menguasakan siri peranti Samsung Galaxy S22 terbaru mereka, termasuklah cip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, kedua-duanya dilihat tidak mencukupi untuk pasaran dunia.

Oleh kerana permintaan untuk pengeluaran cip pemprosesan menggunakan proses 5nm oleh TSMC masih lagi berada pada tahap yang tinggi, ia tidak diketahui lagi samada keputusan ini akan memperbaiki isu bekalan cip Qualcomm dalam masa terdekat ini.

Seperti yang anda ketahui, pelbagai jenama peranti akan mula memperkenalkan peranti-peranti mercu mereka tidak lama lagi, yang dijangka kebanyakannya akan menggunakan cip Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Dengan acara Mobile World Congress akan bermula pada minggu hadapan di Barcelona, ia cukup menarik untuk melihat bagaimana Qualcomm menghadapi cabaran ini.

Sumber: TechPowerUp

komen


© Amanz / 2022 Kami