Syarikat Cip Semikonduktor Global Menjangkakan Peperangan Rusia-Ukraine Tidak Akan Memberi Kesan Kepada Pengeluaran Sedia Ada

Diterbitkan pada Feb 28, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dunia kini sedang menghadapi isu kekurangan bekalan cip semikonduktor, dan dengan peperangan yang sedang melanda Eropah Timur diantara Rusia dan juga Ukraine, ramai yang tertanya-tanya samada ia akan memberi kesan yang lebih buruk kepada industri tersebut.

Menurut sejumlah besar syarikat-syarikat yang membuat komponen cip semikonduktor ini, termasuklah Intel dan Micron yang mengatakan mereka mempunyai bekalan gas yang mencukupi daripada sejumlah sumber yang berlainan untuk memastikan pengeluaran komponen mereka tidak terkesan kerana peperangan tersebut.

Semiconductor Industry Association mengatakan bahawa walaupun Rusia dan Ukraine merupakan dua negara pengeksport gas adi terbesar di dunia, syarikat-syarikat pembuat komponen semikonduktor tidak bergantung kepada satu sumber sahaja untuk bekalan bahan-bahan mentah mereka.

Micron khususnya mengatakan walaupun Ukraine merupakan pengeksport terbesar gas neon mereka, syarikat tersebut mempunyai bekalan gas neon yang mencukupi walaupun sekiranya bekalan mereka terpotong daripada negara tersebut buat masa terdekat ini.

Dalam pada itu, mereka juga mempunyai rantaian bekalan gas adi tersebut daripada beberapa lokasi lain, dan berkata bahawa pembangunan komponen boleh diteruskan tanpa begitu banyak masalah.

Malah ia dilihat bahawa Rusia merupakan negara yang akan terkesan teruk akibat memulakan peperangan ini, dimana Amerika Syarikat dilihat akan menyekat penjualan komponen elektronik dwi-guna (dual-use) untuk tujuan penggunaan awam dan ketenteraan selagi mereka tidak menarik diri daripada Ukraine.

Sumber: Tom’s Hardware

komen


© Amanz / 2022 Kami