Cari @ Amanz

Piring Satelit Starlink Mula Tiba Di Ukraine – Perkhidmatan Internet Satelit Diaktifkan Dalam Masa Yang Sangat Singkat

Oleh Nazrin

Link Copied!

Sejak peperangan diantara Rusia dan Ukraine bermula, ia dilihat bahawa banyak daripada infrastruktur negara Ukraine, khususnya sambungan internet mereka telah terkesan akibat peperangan ini. Oleh itu, kerajaan negara tersebut telah meminta bantuan Elon Musk untuk membekalkan sambungan internet Starlink untuk kegunaan rakyat dan kerajaan negara tersebut.

Elon Musk dilihat bersetuju dengan permintaan tersebut, dan hanya beberapa hari selepas persetujuan tersebut, Starlink nampaknya bukan sahaja telah mengaktifkan satelit mereka untuk negara tersebut, tetapi telah menghantar piring satelit untuk digunakan di Ukraine dengan kadar yang sangat cepat sekali.

Perkara ini disahkan sendiri oleh Mykhailo Fedorov, iaitu Timbalan Perdana Menteri Ukraine yang mengesahkan bahawa mereka telah menerima piring-piring satelit tersebut, dan telah mula memasangnya di lokasi-lokasi yang memerlukannya.

Tidak seperti perkhidmatan internet lain yang memerlukan gentian optik untuk disambungkan kepada rangkaian internet, perkhidmatan Starlink menggunakan satelit di angkasa, mempercepatkan dan memudahkan pemasangan sambungan internet selagi satelit-satelit tersebut diaktifkan untuk digunakan di negara-negara yang memerlukannya.


Komen ()