Memori LPDDR5X Samsung Melepasi Piawaian Untuk Digunakan Dalam Peranti Yang Dikuasakan Cip Qualcomm Snapdragon

Diterbitkan pada Mac 3, 2022. oleh .

Selain daripada membangunkan peranti, Samsung juga cukup terkenal untuk membangunkan komponen-komponen dalaman seperti SoC, memori dan storan yang digunakan untuk menguasakan peranti-peranti hari ini.

Terkini, komponen memori LPDDR5X (Low Power DDR5X) mereka telah melepasi piawaian Qualcomm dan di masa akan datang akan digunakan dalam peranti-peranti yang dikuasakan SoC Qualcomm Snapdragon yang terbaru.

Berbeza dengan memori LPDDR5 mereka sebelum ini, memori LPDDR5X terbaru Samsung ini dibina menggunakan proses 14nm dan hadir dengan kelajuan 7.5Gbps, 1.2 kali lebih pantas berbanding dengan 6.4GBps pada memori sebelum ini.

Kelebihan menggunakan memori lebih pantas ini, menurut Samsung dapat diperlihatkan dengan lebih ketara melalui perkara-perkara seperti rakaman video beresolusi tinggi dan juga penggunaan ciri-ciri yang memanfaatkan kecerdasan buatan seperti pengecaman suara dan bahasa seperti Google Assistant dan sebagainya.

Samsung juga mengatakan bahawa memori LPDDR5X ini akan menjanjikan penggunaan kuasa yang lebih cekap, dan bergantung kepada peranti yang digunakan, ia akan memperlihatkan penjimatan kuasa sebanyak 20 peratus.

Selain daripada peranti-peranti pintar, memori LPDDR5X ini juga dilihat boleh digunakan dalam industri-industri lain seperti pusat data, komputer pengguna, automotif, perubatan dan sebagainya.

komen


© Amanz / 2023 Kami