AMD, Intel Dan NVIDIA Dijangka Akan Memperkenalkan Kad-Kad Grafik Baru Dalam Beberapa Bulan Lagi

Diterbitkan pada Mac 8, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Tahun 2022 dilihat akan menjadi tahun yang cukup menarik sekali untuk para pembina komputer desktop, khususnya mereka yang mahu menaiktarafkan komponen kad grafik mereka dengan komponen-komponen terbaru dan terhebat.

Dalam masa beberapa bulan lagi, AMD, Intel dan NVIDIA semua dijangka memperkenalkan kad grafik untuk komputer desktop serba baru, dimana Intel akan memperlihatkan siri kad grafik Arc Alchemist pertama mereka, manakala AMD dan NVIDIA pula akan memperlihatkan model-model kad grafik baru berdasarkan teknologi cip pemprosesan grafik sedia ada mereka, RDNA2 dan juga NVIDIA Ampere.

Intel sepatutnya melancarkan kad grafik Arc Alchemist mereka pada suku pertama tahun ini, tetapi setelah dilihat tidak mengumumkan apa-apa sewaktu acara CES 2022, mereka dijangka akan melancarkan sejumlah model kad grafik sekitar suku kedua tahun ini.

Ini termasuklah Intel Arc A780 yang dikatakan mempunyai prestasi serupa dengan kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3070, Intel Arc A580 dan Intel Arc A380 yang merupakan siri kad grafik pertengahan dan mampu-milik mereka.

Beralih kepada AMD, mereka akan memperlihatkan kemaskini kepada siri kad grafik AMD Radeon RX 6000 mereka, termasuklah AMD Radeon RX 6950XT, AMD Radeon RX 6750XT dan AMD Radeon RX 6650XT. Setakat ini hanya butiran mengenai AMD Radeon RX 6950XT yang diketahui, dimana ia akan menggunakan memori 18Gbps yang lebih pantas, dan akan hadir dengan nilai TDP yang lebih tinggi.

Sama seperti Intel, NVIDIA turut sepatutnya memperlihatkan butiran mengenai kad grafik paling berkuasa mereka, NVIDIA GeForce RTX 3090Ti pada penghujung bulan Januari, tetapi bulan tersebut berlalu dan sehingga kini, tiada kelibat mengenai kad grafik tersebut diperlihatkan.

Kad grafik tersebut dilihat akan hadir dengan prestasi yang melangkaui kad grafik pengguna paling berkuasa mereka sekarang, NVIDIA GeForce RTX 3090. Tarikh pelancaran untuk kad grafik ini juga secara rasminya tidak diketahui lagi, tetapi terdapat kebarangkalian bahawa ia akan diperkenalkan menjelang pertengahan tahun ini, mungkin di acara Computex Taipei kelak.

komen


© Amanz / 2022 Kami