Cari @ Amanz

Dengan panjang 30.5 meter, The American Dream ialah kereta terpanjang dunia menurut Buku Rekod Guinness dengan rekod dicatatkan pada 1986. Rekod kekal di tangan kereta ini walaupun selama berdekad lamanya ia tersadai kerana tiada siapapun memerlukan kereta dengan 26 tayar, dua enjin V8, satu kolam renang, satu tempat pendaratan helikopter dan mampu memuatkan 76 penunpang.

Guinness World Records

Pada tahun ini The American Dream telah dibaikpulih semula oleh Michael Dezer dalam proses yang memakan masa tiga tahun. Selepas ia dikembalikan kepada kegemilangan asal, ia mencatatkan rekod baharu dengan panjang keseluruhan 30.54 meter. Dezer membelanjakan lebih suku juta untuk mengembalikan kereta ini ke keadaan asal. Kolam kembali beroperasi dan pad helikopter boleh menampung berat sehingga 2270 kilogram.

Guinness World Records

Bagi yang ingin melihat sendiri The American Dream, mereka perlu pergi ke Dezerland Park Car Museum and Tourist Attraction yang terletak di Florida. Ia satu-satunya tempat anda boleh melihat kereta yang sama panjang dengan 9 Perodua Kancil.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd