Intel Akan Melaburkan RM152 Bilion Untuk Pembinaan Pusat Penyelidikan Dan Pembangunan Cip Semikonduktor Di Eropah

Diterbitkan pada Mac 16, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Berita mengenai Intel membuka pusat penyelidikan dan pembangunan cip di Eropah bukanlah sesuatu yang baru. Intel adalah salah satu daripada segelintir kecil syarikat pembangun cip pemprosesan yang mengilangkan cip mereka sendiri, dan dengan projek IDM 2.0, mereka dilihat mahu menangkap semula pasaran yang dikuasai oleh syarikat-syarikat seperti TSMC dan Samsung sejak beberapa tahun lepas.

Baru-baru ini, Intel telah mengesahkan bahawa mereka akan membangunkan sebuah sebuah kilang pembangunan cip semikonduktordi Magdeburg, Jerman dan juga sebuah pusat penyelidikan cip semikonduktor di Plateau de Saclay, Perancis.

Intel dilihat akan membelanjakan sebanyak 17 bilion Euro untuk pelaburan awal pembangunan kilang cip semikonduktor di Jerman dan juga pusat penyelidikan semikonduktor di Perancis, yang dijangka akan mencipta sebanyak 3000-4000 pekerjaan baru di Intel dan 7000 pekerjaan baru dalam sektor pembangunan.

Pembangunan kilang dan pusat penyelidikan ini akan bermula pada awal 2023 kelak, dimana pusat penyelidikan di Perancis dijangka akan siap menjelang 2024, dimana ia akan membantu Intel untuk membangunkan cip pemprosesan berprestasi tinggi dan juga berkemampuan untuk menggerakkan teknologi kecerdasan buatan.

Intel juga dilihat akan terus melaburkan wang kedalam kilang-kilang fabrikasi cip pemprosesan Intel 4 mereka di Ireland dan juga Italy yang akan membantu Intel untuk bukan sahaja meningkatkan kapasiti pengeluaran cip pemprosesan mereka, tetapi membolehkan Intel menunjukkan bahawa mereka mempunyai kemampuan untuk mengeluarkan sendiri cip pemprosesan yang setaraf apa yang mampu dikeluarkan oleh syarikat-syarikat Asia.

Secara keseluruhan, Intel dilihat akan membelanjakan sebanyak 33 bilion Euro, ataupun sekitar RM152 bilion untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran dan juga kebolehan penyelidikan cip semikonduktor mereka untuk di Eropah sahaja.

Walaupun ini dilihat sebagai jumlah yang banyak, Intel mengatakan pelaburan ini hanyalah jumlah pelaburan awal, dimana mereka akan membelanjakan lebih banyak wang di masa akan datang untuk meningkatkan lagi kemampuan kapasiti pengilangan dan penyelidikan teknologi cip semikonduktor mereka.

komen


© Amanz / 2023 Kami