Cari @ Amanz

37 Peratus Daripada Peranti 5G Yang Dijual Pada Bulan Januari 2022 Adalah Peranti Apple – Counterpoint

Oleh Nazrin

Link Copied!

Menurut sebuah laporan jualan peranti yang dikeluarkan oleh Counterpoint baru-baru ini, 51 peratus daripada jualan peranti pintar pada bulan Januari tahun ini semuanya hadir dengan sokongan untuk rangkaian 5G.

Daripada peranti-peranti 5G yang dijual pada bulan tersebut, 37 peratus daripadanya dilihat adalah daripada Apple, yang dilihat semakin menguasai pasaran peranti 5G kebelakangan ini. Empat jenama lain yang mencatatkan jualan tinggi termasuklah Samsung pada 12 peratus jualan, Vivo dan Xiaomi pada 11 peratus jualan dan Oppo pada 10 peratus jualan peranti 5G pada bulan tersebut.

Melihat kepada carta yang dikeluarkan oleh Counterpoint lagi, jenama-jenama peranti lain bergabung untuk mencatatkan 19 peratus daripada jualan peranti 5G pada bulan tersebut secara global.

Apa yang lebih menarik lagi ialah pasaran yang dilihat membeli peranti 5G dengan banyak ialah China, yang sehingga kini adalah diantara salah satu daripada beberapa pasaran yang mempunyai rangkaian 5G yang meluas.

Tidak cukup dengan itu, kerajaan China mengatakan bahawa mereka akan memasang 600 ribu lagi pencawang rangkaian 5G di seluruh negara tersebut, dan meningkatkan jumlah pencawang 5G yang aktif ke 2.0 juta sepanjang tahun ini.


Komen ()