Cari @ Amanz

Qualcomm Memperkenalkan Dana $100 Juta Untuk Syarikat-Syarikat Yang Membangunkan Teknologi Berkaitan Metamesta

Oleh Nazrin

Link Copied!

Qualcomm ialah syarikat yang cukup terkenal untuk cip pemprosesan mereka yang digunakan oleh pelbagai jenama-jenama peranti pintar terkemuka di seluruh dunia. Setelah menguasai pasaran peranti pintar, mereka nampaknya mahu memasuki arena metamesta pula dengan membuka sebuah dana baru untuk syarikat-syarikat lain membangunkan teknologi berkaitan industri tersebut.

Dinamakan Snapdragon Metaverse Fund, Qualcomm dilihat akan melaburkan sehingga $100 juta (~RM420 juta) untuk syarikat-syarikat teknologi membangunkan teknologi metamesta yang termasuklah pembangunan konsep realiti terimbuh dan realiti gabungan, kecerdasan buatan.

Qualcomm dilihat mahu membangunkan ekosistem metamesta yang bukan sahaja terhad kepada industri permainan video, tetapi juga media, kesihatan, pembelajaran dan sebagainya.

Melalui Snapdragon Metaverse Fund, syarikat-syarikat dilihat bukan sahaja akan menerima bantuan kewangan, tetapi juga dari segi kelengkapan yang diperlukan untuk membangunkan teknologi-teknologi metamesta ini. Ia juga dilihat akan membantu Qualcomm dari segi pembangunan teknologi mereka sendiri untuk pembangun dan juga pengguna di masa hadapan kelak.


Komen ()