Cari @ Amanz

Malaysia Daftar Dua Operator IEO – Membolehkan Syarikat Kumpul Dana Melalui Penawaran Token Digital

Oleh Aman

Link Copied!

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) kini telah mendaftar dua operator IEO (Initial Exchange Offering) untuk pasaran Malaysia, iaitu Kapital DX dan juga Pitch Platforms.

Dengan adanya IEO ini, ia membolehkan syarikat untuk mengumpulkan dana di Malaysia melalui penawaran token digital. SC membenarkan pengumpulan dana sehingga RM100 juta melalui IEO ini.

Kedua-dua operator ini akan melakukan pelbagai penilaian untuk syarikat terlibat, sebelum penawaran token digital untuk pengumpulan dana.

SC turut memberikan peringatan yang mana penawaran token digital atau sebarang aset digital dilakukan melalui pihak berdaftar atau diberi kebenaran SC sahaja. Pelanggaran perkara ini boleh membawa kepada denda sehingga RM10 juta atau penjara tidak lebih 10 tahun, atau kedua-duanya.

Dengan pengumuman ini, kita mungkin melihat penawaran token-token digital daripada syarikat-syarikat tempatan melalui platform bawah kedua-dua operator ini tidak lama lagi. Untuk makluman, Pitch Platforms juga sedia menguruskan laman biayasama popular, Pitchin di Malaysia.


Komen ()