Cari @ Amanz

Pada minggu lepas, kerajaan Malaysia, melalui Kementerian Kewangan Malaysia telah mengesahkan bahawa mereka akan meneruskan penggunaan sistem penyelia borong tunggal (Single Wholesale Network) untuk membangunkan rangkaian 5G tempatan melalui Digital Nasional Berhad.

Walaupun begitu, pegangan Kementerian Kewangan keatas syarikat tersebut, yang sudahpun membina sejumlah infrastruktur 5G di kawasan Putrajaya dan Kuala Lumpur akan dipisahkan dimana mereka menawarkan pengangan sehingga 70 peratus kepada syarikat-syarikat telekomunikasi tempatan.

DNB Digital Nasional

Syarikat-syarikat telekomunikasi Maxis, Celcom, Digi dan U Mobile mengeluarkan kenyataan bersama yang mengatakan bahawa mereka menyambut baik keputusan kerajaan untuk membolehkan DNB untuk dikendali bersama-sama oleh pihak syarikat telekomunikasi dan juga kerajaan.

Sebelum sebarang perjanjian dimeterai diantara kedua-dua pihak ini, syarikat-syarikat telekomunikasi ini juga berkata bahawa mereka mahu berbincang dengan pihak Kementerian Komunikasi dan Multimedia juga dengan membangunkan pasukan projek untuk memastikan kedua-dua pihak sedar akan apa yang sedang ditawarkan diatas meja rundingan.

Buat masa ini, hanya Yes hadir dengan pelan langganan internet 5G, tetapi syarikat-syarikat telekomunikasi ini juga dilihat mahu membangunkan rangkaian 5G mereka, dan dengan kemungkinan pengambil-alihan DNB ini, kita mungkin dapat lihat bagaimana kedua-dua sektor telekomunikasi dan kerajaan ini akan bekerjasama untuk memanfaatkan rakyat Malaysia dengan sambungan internet yang lebih pantas.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd