Kesatuan Eropah Dan Kerajaan Malaysia Bersetuju Untuk Mewujudkan Kesetaraan Diantara Digital COVID Certificate Dan MySejahtera

Diterbitkan pada Apr 4, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dengan pembukaan sempadan pada 1 April, kerajaan Malaysia dilihat akan cuba untuk memudahkan dan mempercepatkan proses pengesahan vaksinasi COVID diantara negara-negara lain. Proses tersebut sudahpun bermula dengan negara-negara di rantau Asia Tenggara yang menerima MySejahtera sebagai pengiktirafan rasmi bahawa seseorang rakyat Malaysia telah menerima vaksinasi yang sepatutnya.

Terkini, nampaknya pengiktirafan tersebut sudah dilanjutkan kepada negara-negara didalam Kesatuan Eropah. Ini bermakna bahawa mana-mana perantau dari Malaysia dan negara Kesatuan Eropah boleh menunjukkan samada aplikasi MySejahtera ataupun aplikasii Digital COVID Certificate sebagai cara untuk mengesahkan bahawa mereka telah divaksinasi sebelum memasuki negara.

Keputusan ini juga rasmi dan berkuat-kuasa bermula hari ini, 4 April 2022 dan juga membolehkan rakyat Malaysia untuk menggunakan sijil vaksinasi digital didalam MySejahtera di negara-negara Kesatuan Eropah, dan membolehkan pelancong dari Kesatuan Eropah untuk menggunakan EU Digital COVID Certificate di Malaysia.

Kesetaraan sijil digital ini akan menggalakkan peningkatan kemasukan pelancong dan juga perniagaan, disamping meningkatkan kekuatan ekonomi diantara kedua-dua negara ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami