Pengeluaran Komputer Riba Global Dilihat Akan Terjejas Kerana Penutupan Kawasan-Kawasan Perindustrian Di China

Diterbitkan pada Apr 5, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kebelakangan ini, ia dapat dilihat bahawa pasaran IT telah beransur pulih, dengan pengguna boleh membeli komponen-komponen komputer dan komputer riba tanpa perlu menunggu terlalu lama ataupun membayar harga-harga yang terlalu mencekik darah.

Walaupun begitu, dunia mungkin akan sekali lagi memperlihatkan masalah bekalan komputer riba global kembali lagi kerana langkah-langkah penutupan kawasan yang terpaksa dilakukan oleh kerajaan China untuk mengekang wabak COVID-19 daripada menular dengan lebih teruk.

Pada minggu lepas, Shanghai telah memulakan perintah kawalan pergerakan mereka sekali lagi, dan ia dilihat memaksa syarikat-syarikat seperti TSMC, ASE dan Wafer Works, pembuat-pembuat cip semikonduktor untuk menutup kilang mereka, ataupun mengurangkan pengeluaran cip-cip mereka.

Terkini, daerah Kunshan yang bersebelahan dengan Shanghai juga telah ditutup, dan ini dilihat memaksa syarikat-syarikat seperti Compal, Pegatron and Wistron juga untuk menutup kilang-kilang mereka buat masa ini.

Perkara ini dilihat serius kerana ketiga-tiga syarikat ini merupakan tiga daripada syarikat pengilang komputer riba yang terbesar di China, dan majoriti besar komputer riba yang dikilangkan di China adalah dibuat oleh salah satu daripada tiga syarikat ini.

Jenama-jenama seperti Apple, ASUS, Acer, Dell, HP, Microsoft dan sebagainya semua menggunakan khidmat syarikat-syarikat ini untuk mengilangkan komputer riba mereka.

Dalam pada itu, AUO, yang dikenali untuk membuat panel paparan skrin dan juga Nanya yang membangunkan cip DRAM untuk memori dan storan juga telah ditutup.

Buat masa ini ia tidak diketahui lagi berapa lamakah kawasan Kunshan ini akan ditutup, tetapi penutupan untuk beberapa minggu dilihat akan memberi impak yang agak besar kepada bekalan komputer riba global, dan berkemungkinan akan menyukarkan orang untuk mendapatkan komputer-komputer riba baru.

komen


© Amanz / 2022 Kami