CEO Intel Melawat TSMC Untuk Memastikan Kapasiti Pengeluaran Cip Pemprosesan Mereka Mencukupi

Diterbitkan pada Apr 11, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

CEO Intel, Pat Gelsinger dilaporkan telah melawat TSMC baru-baru ini untuk memastikan bahawa kapasiti pengeluaran cip pemprosesan mereka, khususnya yang menggunakan nod 7nm dan kebawah adalah mencukupi untuk pengeluaran di masa akan datang.

Intel ialah sebuah syarikat yang dikenali untuk mengilangkan cip-cip pemprosesan mereka sendiri, malah, melalui program IDM 2.0 mereka, mereka dilihat mahu membangunkan kilang-kilang baru yang akan mengilangkan cip-cip semikonduktor untuk syarikat lain di masa hadapan.

Tetapi buat masa ini mereka masih memerlukan bantuan luar untuk memastikan mereka berdaya-saing dengan syarikat-syarikat seperti AMD, NVIDIA dan Qualcomm yang sudahpun memperlihatkan kemajuan yang pesat dengan penawaran cip pemprosesan mereka.

Seperti yang dikatakan, lawatan ringkas Pat Gelsinger ke TSMC adalah untuk memastikan bahawa pengeluaran cip pemprosesan menggunakan nod 7nm kebawah mencukupi, tetapi ia juga adalah untuk memastikan bahawa cip-cip tambahan yang menggunakan nod yang lebih tinggi juga seiring dengan pengeluaran cip-cip pemprosesan tersebut.

Ini termasuklah komponen seperti cip LAN, audio dan sebagainya yang secara lazimnya tidak begitu difikirkan oleh orang ramai sebelum ini. Oleh kerana isu bekalan cip semikonduktor yang masih belum dilihat penghujungnya, perkara ini dilihat sebagai sangat penting oleh Pat Gelsinger untuk uruskan sendiri pengeluarannya.

komen


© Amanz / 2022 Kami