Cari @ Amanz

Kenderaan elektrik (EV) masih belum benar-benar mampu menggantikan kenderaan bahan api fosil kerana masa mengecasnya yang lama berbanding masa diambil untuk mengisi tangki minyak. Terdapat pelbagai sistem pengecasan pantas dibangunkan tetapi masing-masing dengan piawaian berlainan. Nissan dan NASA minggu ini mengumumkan visi untuk membangunkan bateri keadaan-pepejal (solid-state battery) yang boleh dicas semula dalam masa 15 minit sahaja.

Bateri keadaan-pepejal mempunyai kelebihan berbanding bateri Li-Ion kerana mempunyai kepadatan kuasa lebih tinggi, kos lebih rendah dan waktu pengecasan semula yang lebih singkat. Sebuah kilang pembangunan prototaip telah dibina di Kanagawa Jepun bagi tujuan menghasilkan bateri pertama menjelang 2025.

Nissan bercadang mengeluarkan pula sebuah EV dengan bateri keadaan-pepejal pada tahun 2028 dengan kos $75/kWh sebelum kos dikurangkan lagi ke $65/kWh selepas itu. Jika ini dicapai EV yang dijual pada harga setanding kereta bahan api fosil akan menjadi realiti.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd