Cari @ Amanz

Konsol Steam Deck Diubahsuai Untuk Memuatkan Sebuah Kad Grafik AMD Radeon – Memperlihatkan Prestasi Mengagumkan

Oleh Nazrin

Link Copied!

Konsol permainan mudah-alih Steam Deck keluaran Valve membolehkan pengguna untuk menikmati sejumlah besar permainan-permainan video yang terkandung dalam senarai Steam mereka di mana-mana sahaja tanpa perlu membawa komputer desktop ataupun komputer riba mereka.

Terkini, YouTuber ETA Prime baru mengeluarkan sebuah video tentang bagaimana dia mengubahsuai Steam Deck untuk memasang sebuah kad grafik AMD Radeon RX 6900XT kepada konsol tersebut melalui sambungan storan M.2 yang terkandung dalam konsol tersebut.

Kad grafik tersebut digunakan kerana hanya kad grafik AMD Radeon dilihat boleh menghidupkan konsol Steam Deck ini tanpa begitu banyak masalah. Sejumlah kad NVIDIA diuji, dan tiada satu pun boleh berfungsi menghidupkan konsol tersebut.

Kad grafik disambungkan ke slot pengembangan M.2 menggunakan sebuah aksesori penyambung M.2 ke PCIe. Oleh kerana slot storan tersebut telah digunakan untuk kad grafik, slot MicroSD digunakan untuk memuatkan sistem operasi Windows yang kita tahu sebelum ini boleh digerakkan menggunakan Steam Deck.

Dengan kad grafik berkuasa tersebut, Steam Deck dilihat cukup berkuasa untuk menggerakkan sejumlah permainan moden popular seperti Witcher 3, Cyberpunk 2077, Grand Theft Auto V dan God of War pada resolusi 4K, walaupun dengan kadar segar semula yang berbeza.

Ubahsuai ini dilihat cukup menarik kerana ia memperlihatkan kebolehan dan kemampuan konsol ini untuk digunakan dalam pelbagai jenis konfigurasi, walaupun pada dasarnya ia sebuah konsol yang sudahpun sebenarnya sangat berkemampuan.


Komen ()