Pengguna Skuter Elektrik Mungkin Memerlukan Lesen Kelak

Diterbitkan pada Apr 18, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Menteri Pengangkutan kini berkongsi mengatakan sebuah peraturan kecil berhubung penggunaan skuter elektrik atau e-skuter akan diputuskan tidak lama lagi, termasuk berkaitan pelaksaaan lesen terhadap pengguna e-skuter dan juga pembekal kenderaan berkenaan.

Seperti ramai sedia maklum, penggunaan skuter elektrik semakin popular akhir-akhir ini, terutama dalam bergerak dari suatu lokasi ke lokasi berdekatan dengan pantas berbanding berjalan kaki.

Skuter Elektronik

Di pusat bandaraya juga, terdapat beberapa penyedia yang menawarkan perkhidmatan skuter elektrik, dan boleh dilanggan dengan hanya menggunakan aplikasi mudah-alih.

Bercakap mengenai pelaksanaan lesen, Menteri Pengangkutan mengatakan sebuah kaedah dan undang-undang kecil untuk dipatuhi akan dikeluarkan, termasuk untuk menggunakan ia pada suatu kelajuan tertentu, lesen khusus diperlukan.

Pada hari ini, pengguna skuter elektrik tertakluk dibawah akta yang merangkumi kenderaan mikro mobiliti, yang ditakrifkan sebagai kenderaan yang dipacu oleh sumber elektrik, enjin pembakaran dalam, atau kuasa manusia; dan mempunyai kelajuan maksimum 50 kilometer sejam.

komen


© Amanz / 2022 Kami