Cari @ Amanz

Kuasa Elektrik 1.6 kW Dipancarkan Sejauh 1 Kilometer Secara Nirwayar Menggunakan Gelombang Mikro

Link Copied!

Kuasa elektrik dibawa dari stesen janakuasa elektrik ke rumah menggunakan kabel yang panjangnya ratusan kilometer. Ini adalah infrastruktur yang telah digunakan sejak stesen rumah mula dibekalkan kuasa elektrik pada tahun 1878. Tetapi pelbagai cara pemindahan kuasa elektrik telah diuji seperti secara nirwayar oleh Nicola Tesla.

Tentera Laut Amerika Syarikat baru-baru ini berjaya menguji sistem Safe and Continuous Power bEaming – Microwave (SCOPE-M) yang memancarkan kuasa elektrik secara nirwayar menggunakan gelombang mikro.

Makmal Ujikaji Tentera Laut AS (NRL) telah memancarkan 1.6 kW kuasa elektrik sejauh 1 kilometer di Maryland. Gelombang mikro 10GHz digunakan kerana ia meningkatkan kecekapan pemindahan kuasa, boleh berfungsi walaupun ketika hujan dan lebih penting sekali tidak berbahaya kepada organisma yang hidup.

Teknologi SCOPE-M dibangunkan untuk kegunaan di masa hadapan apabila stesen janakuasa di angkasa lepas boleh menghantar elektrik kembali ke bumi secara nirwayar. Ini ialah sumber kuasa mesra alam yang diharap dapat menyelesaikan masalah keperluan tenaga dalam masa terdekat.

Memandangkan projek dibangunkan oleh Tentera Laut ia turut mempunyai kegunaan praktikal di masa hadapan kenderaan elektrik tentera beroperasi berterusan dengan kuasa yang dipancarkan dari angkasa lepas. Keperluan logistik dan pergerakan terhenti akibat kehabisan minyak tidak lagi akan berlaku.


Komen ()