Apple, Google Dan Microsoft Bekerjasama Untuk Memudahkan Implimentasi Fungsi Log Masuk Akaun Tanpa Kata Laluan

Diterbitkan pada Mei 6, 2022. oleh .

Apple, Google dan Microsoft merupakan tiga daripada ahli FIDO Alliance, iaitu sebuah kesatuan yang membangunkan piawaian teknologi yang bertanggungjawab untuk mengurangkan kebergantungan terhadap menggunakan kata laluan untuk melog masuk kedalam apa-apa akaun ataupun peranti.

Setakat ini, FIDO Alliance dilihat bertanggungjawab untuk membangunkan piawaian log masuk tanpa kata laluan yang digunakan oleh pelbagai platform. termasuklah daripada syarikat-syarikat yang dinyatakan sebelum ini.

Ketiga-tiga syarikat ini juga telah mengeluarkan kenyataan bersama dengan mengatakan bahawa mereka akan membangunkan sistem sokongan untuk semua platform-platform sedia ada, seperti desktop, laman web, aplikasi dan platform mudah-alih termasuklah Android dan iOS.

Apabila sistem log masuk tanpa kata laluan ini dikembangkan. pengguna platform-platform mudah-alih boleh melog masuk kedalam akaun-akaun Apple, Google dan Microsoft mereka tanpa memerlukan kata laluan, dan akan menerima kod masuk ataupun pengesahan untuk log masuk melalui peranti secara SMS, memasukkan nombor pin kedalam peranti ataupun menggunakan imbasan cap jari dan wajah.

Selain daripada memudahkan proses melog masuk, cara-cara log masuk ini dilihat lebih selamat kerana cara melog masuk ini memerlukan pengguna untuk hadir secara fizikal untuk memasuki akaun-akaun ini, dan ia akan lebih sukar untuk penggodam cuba untuk memasuki akaun tersebut.

Cara-cara melog masuk yang ditawarkan ini membolehkan pengguna untuk tidak lagi perlu mengingati kata laluan rumit, dan walaupun pengguna kehilangan peranti untuk melog masuk, ia tidak boleh dimanfaatkan oleh orang lain kerana ia hanyalah sebuah antaramuka untuk anda melog masuk kedalam akaun-akaun digital penting anda.

[/sumber]FIDO Alliance[/sumber]

komen


© Amanz / 2023 Kami