Kerajaan Jerman Juga Mahu Menjadikan Negara Tersebut Sebagai Hab Pengilangan Cip Semikonduktor

Diterbitkan pada Mei 6, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Isu bekalan komponen cip semikonduktor merupakan isu yang masih lagi sedang diperbaiki dua tahun sejak ia berlaku kerana wabak COVID-19 yang membelenggu dunia. Sejumlah negara-negara Eropah dilihat menjadi pilihan syarikat-syarikat seperti Intel dan TSMC untuk mengembangkan rantaian bekalan mereka.

Menteri Ekonomi Jerman, Robert Habeck mengatakan bahawa kerajaan tersebut bersedia untuk menyokong industri tersebut dengan sokongan kewangan sebanyak 14 bilion Euro (~RM64 bilion) untuk syarikat-syarikat seperti Intel, TSMC dan Samsung.

Semikonduktor Cip

Malah, Intel sebelum ini sudahpun mengenalpasti satu lokasi di kawasan Magdeburg untuk membina kilang pembuatan cip pemprosesan mereka yang dianggarkan akan bernilai 17 bilion Euro. Kerajaan Jerman juga dikatakan telah membantu kerajaan tempatan tersebut dengan dana beberapa bilion Euro untuk memastikan Intel memilih lokasi tersebut sebagai tapak kilang mereka.

Dengan pembukaan kilang tersebut, kerajaan Jerman juga berharap bahawa beberapa lagi nama penting dalam industri semikonduktor akan mula membuka kilang mereka di negara tersebut, yang bukan sahaja akan menambah jumlah pekerjaan di negara tersebut, tetapi juga membolehkan negara tersebut untuk membekalkan industri-industri lain di negara tersebut dengan komponen-komponen kecil yang penting, khususnya untuk industri automotif mereka.

komen


© Amanz / 2022 Kami