Carian
Dua Syarikat Cip Rusia Dikenakan Sekatan Daripada Mengakses Teknologi ARM
May 8, 2022 • Effi Saharudin

Sekatan perdagangan ke atas Rusia kini dikembangkan pula kepada sekatan teknologi oleh kerajaan United Kingdom kerana Konflik Ukraine. Sebanyak 65 entiti Rusia kini dimasukkan ke dalam senarai sekatan yang menghalang mereka dari menggunakan teknologi dari UK. Dua daripadanya ialah Baikal Electronics dan MCST (Moscow Center of SPARC Technologies) yang merupakan syarikat pengeluar cip Rusia.

Kedua-dua syarikat tidak dapat lagi menggunakan teknologi milik ARM yang merupakan syarikat yang berpangkalan di UK. Sejak halangan dikenakan ke atas Rusia, kedua-dua syarikat meningkatkan pengeluaran cip rekaan tempatan bagi mengikis kekosongan yang ditinggalkan oleh Intel dan AMD.

Cip yang dihasilkan walaupun bukan yang berteknologi tinggi diperlukan untuk kelangsungan infrastruktur IT di Rusia. Baikal mempunyai lesen menghasilkan cip teknologi 16nm tetapi dengan sekatan yang dikenakan mereka pastinya meneruskan pengeluaran tanpa kebenaran. Faundri lain di Rusia hanya mampu mengeluarkan cip 90nm yang sudah ketinggalan zaman.

Kerajaan Rusia telah mengumumkan pelaburan 3.19 trillion Rubles (~RM209 bilion) bagi meningkatkan kemampuan pengeluaran cip negara dengan harapan cip 28nm boleh dihasilkan menjelang 2030.

Komen