Cari @ Amanz

Butiran Peribadi 22.5 Juta Rakyat Malaysia Dikatakan Dijual Di Web Gelap Pada Harga RM40 Ribu

Oleh Nazrin

Link Copied!

Pada tahun lepas, ia telah dilaporkan bahawa sekumpulan penggodam telah menjual butiran peribadi seramai 4 juta rakyat Malaysia di pasaran gelap. Terkini, kumpulan penggodam sama dilihat tampil sekali lagi, mengatakan bahawa mereka mempunyai butiran 22.5 juta rakyat Malaysia yang dicuri daripada Jabatan Pendaftaran Negara.

Berdasarkan apa yang dapat kami lihat, kumpulan tersebut mempunyai butiran seperti nombor kad pengenalan, nama pemilik kad pengenalan tersebut, tarikh lahir, alamat rumah, jantina dan nombor telefon yang berdaftar.

Kumpulan penggodam ini turut mengatakan lagi bahawa kumpulan data kali ini mengandungi butiran rakyat Malaysia yang dilahirkan pada 1940 sehinggalah 2004, dan mereka dilihat mahu menjual data ini pada nilai $10,000 dalam nilai kriptowang Bitcoin.

Setakat ini ia tidak diketahui lagi samada pihak Jabatan Pendaftaran Negara sedar mengenai masalah pencurian data terbaru ini, samada ia adalah isu godaman baru, ataupun kumpulan tersebut hanya melepaskan sekumpulan kecil data rakyat tersebut untuk dijual sebelum ini.


Komen ()