Cari @ Amanz

Satelit MEASAT-3d Bakal Dilancarkan Pada 23 Jun 2022 – Menyokong Teknologi Komunikasi Baru, Dengan Kapasiti Lebih Tinggi

Oleh Aman

Link Copied!

MEASAT hari ini menyatakan mereka akan melancarkan satelit seterusnya, iaitu MEASAT-3d pada 23 Jun 2022 kelak.

Satelit ini bakal menawarkan sokongan pemindahan data berkapasiti tinggi – termasuk pancaran internet melalui satelit sehingga 100Mbps, disamping pancaran kandungan untuk televisyen dan telekomunikasi. Dengan satelit ini juga, ia dijangka menghubungkan sekitar 3-5% populasi yang sukar dicapai menggunakan talian fiber di Malaysia.

MEASAT menyatakan kos untuk satelit ini adalah sekitar RM1.2 bilion, dan ia adalah satelit yang paling kompleks setakat ini dibawah penawaran mereka. Misi satelit MEASAT-3d ini akan menggunakan Eurostar 3000 yang dibina oleh Airbus, dan akan dilancarkan melalui roket Ariane 5 di European Spaceport di Kourou, French Guiana.

Satelit ini juga akan memberikan kapasiti tambahan untuk Astro dalam menyediakan siaran mereka di rantau ini – melalui kapasiti gelombang Ku-Band dan juga C, disamping sokongan Ka-Band High Throughput Satellite yang menyokong kapasiti lebih 30Gbps.

MEASAT-3d direkabentuk untuk digunakan selama 18 tahun lamanya.

Sebelum ini, MEASAT telah melancarkan MEASAT-1 dan MEASAT-2 pada 1996, diikuti oleh MEASAT-3 pada 2006. MEASAT-3a telah dilancarkan pada 2009, dan MEASAT-3b pula pada 2014 yang lepas.


Komen ()