TSMC Dijangka Akan Meningkatkan Harga Perkhidmatan Pengilangan Cip Pemprosesan Mereka Pada Tahun 2023

Diterbitkan pada Mei 12, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dunia bakal melihat peningkatan harga barang-barangan secara pukal, khususnya peranti-peranti yang hadir dengan komponen-komponen elektronik.

TSMC, syarikat pengeluar cip semikonduktor paling terkemuka di dunia baru-baru ini telah mengesahkan bahawa mereka telah mula memberi notis kepada syarikat-syarikat teknologi dunia bahawa mereka akan meningkatkan harga perkhidmatan mereka sekitar 5-8 peratus pada tahun hadapan.

Peningkatan harga ini dilihat tidak begitu mengejutkan kerana beberapa sebab. Pertama ialah seperti yang sedia maklum, harga bahan mentah seperti silika dan sebagainya masih lagi memperlihatkan peningkatan harga, dan kedua pula ialah TSMC kini sedang mengembangkan kilang-kilang mereka ke lokasi seperti Eropah dan sebagainya untuk mengurangkan isu bekalan komponen yang masih lagi sedikit sebanyak sedang membelenggu pasaran dunia.

Walaupun begitu, TSMC turut mengatakan bahawa peningkatan harga ini hanya akan memberi kesan kepada nod-nod pembuatan cip pemprosesan tertentu, berkemungkinan besar nod 7nm dan juga nod 5nm yang paling banyak dimanfaatkan oleh syarikat-syarikat seperti AMD, Apple dan Qualcomm buat masa ini.

Peningkatan harga ini juga dilihat tidak begitu mendadak berbanding dengan apa yang berlaku pada tahun lepas dimana TSMC meningkatkan harga perkhidmatan mereka sebanyak 20 peratus, tatkala permintaan untuk perkhidmatan mereka dilihat melangkaui apa yang mereka boleh tawarkan pada waktu tersebut.

komen


© Amanz / 2022 Kami