Western Digital Menjanjikan Cakera Keras Dengan Storan Sebesar 50TB Akan Tiba Dalam Beberapa Tahun

Diterbitkan pada Mei 12, 2022. oleh .

Western Digital, syarikat pengeluar storan komputer terkemuka telah mengatakan bahawa storan cakera keras dengan jumlah storan setinggi 50TB tidak lama lagi.

Sewaktu acara hari pelabur mereka, Western Digital memperlihatkan penawaran storan 22TB dan juga 26TB mereka yang menggunakan teknologi Conventional Magnetic Recording dan Shiingled Magnetic Recording.

Dalam pada itu, mereka juga memperlihatkan teknologi rakaman data energy-assisted perpendicular magnetic recording generasi kedua (ePMR 2) yang membolehkan syarikat tersebut untuk membangunkan cakera keras dengan jumlah storan setinggi 32TB dalam masa terdekat ini.

Akan tetapi, untuk meningkatkan jumlah storan tersebut ke 40 dan 50TB, Western Digital mengatakan bahawa mereka akan perlu membangunkan dan menyiapkan teknologi rakaman data Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) yang akan membolehkan mereka membina cakera-cakera keras ini menjelang 2026.

Keperluan storan jangka masa panjang dilihat semakin meningkat kebelakangan ini, dan walaupun storan SSD dilihat semakin popular dikalangan pengguna, storan cakera keras masih lagi diperlukan khususnya oleh pusat data yang menyimpan data untuk jangka masa lama dan dengan penawaran cakera keras storan tinggi, pusat-pusat data ini boleh menggunakan jumlah ruang yang lebih sedikit untuk menyimpan lebih banyak data.

komen


© Amanz / 2023 Kami