Carian
Elon Musk Dilihat Mahu Cuba Membeli Twitter Pada Nilai Lebih Rendah Daripada Apa Yang Ditawarkannya Sebelum Ini
May 17, 2022 Nazrin

Pada minggu lepas, Elon Musk mengatakan bahawa pembelian dan pengambilalihan Twitter telah ditunda buat sementara waktu untuk menyiasat laporan bahawa sejumlah besar pengguna di platform media sosial tersebut dilaporkan adalah bot.

Pihak Twitter kemudiannya mengeluarkan kenyataan dalam mengatakan bahawa hanya lima peratus daripada jumlah pengguna Twitter adalah bot, dan kebanyakan daripadanya adalah seperti bot yang mengepos gambar, dan juga bot perkhidmatan seperti Unroll, ThreadReader, DownloadThisVideo dan sebagainya.

Elon Musk pula dikatakan telah menggunakan khidmat pihak ketiga untuk menyiasat jumlah sebenar bot yang ada pada Twitter dan baru-baru ini mengatakan bahawa ia lebih menghampiri 20 peratus, jauh lebih besar daripada apa yang dikatakan syarikat tersebut.

Parag Agrawal, CEO Twitter juga telah mengeluarkan kenyataan melalui ciapan yang menerangkan secara panjang-lebar mengenai isu spam dan juga bot di Twitter, tetapi dibalas pula dengan emoji najis oleh Elon Musk yang mengatakan bahawa Twitter hanya memberi alasan semata-mata.

Walaupun Elon Musk yang menawarkan pembelian bernilai $44 bilion tersebut, dia kini dilihat sedang cuba untuk merendahkan nilai pembelian tersebut, khususnya kerana pelbagai faktor seperti ketiadaan aset cair, dan keperluan untuk menukar saham kepada wang tunai yang akan menyebabkan Elon Musk dipaksa membayar cukai keuntungan modal.

Sekiranya Elon Musk sudah tidak berminat untuk mengambil-alih syarikat tersebut, beliau dilihat hanya perlu membayar $1 bilion sahaja kepada Twitter.

Komen