Cari @ Amanz

Garmin Melancarkan Lampu Basikal Merangkap Radar Dengan Kamera Terbina Bagi Merakam Kemalangan

Link Copied!

Hobi mengayuh basikal melonjak kepopularannya pada tahun 2020 selepas PKP fasa pertama diberikan kelonggaran. Ramai membeli basikal baharu dan cuba untuk menjadi lebih sihat dengan bersukan. Tetapi ia mewujudkan masalah baharu apabila basikal digunakan di atas jalan raya sehingga pihak JPJ mengeluarkan kenyataan mengingatkan orang ramai tentang kesalahan yang dilakukan.

Garmin Varia RCT715 Radar Camera Tail Light yang baru dilancarkan ialah sebuah lampu belakang basikal yang merangkap sebuah radar dan kamera video yang boleh merakam klip sekiranya berlaku kemalangan.

Radar akan memberikan amaran kepada penunggang apabila mengesan terdapat kenderaan 140 meter di belakang. Ia memberikan notifkasi lampu hijau pada jam tangan pintar jika tiada kenderaan dikesan, kuning apabila terdapat kenderaan menghampiri dan merah jika mengesan ia dipandu laju.

Lampu merah pada Varia akan berkelip pantas apabila kenderaan semakin hampir supaya mereka menyedari kehadiran basikal di hadapan mereka. Sekiranya berlaku kemalangan, video akan terus disimpan dengan storan sehingga 16GB dan pada resolusi 1080P. Ia kemudiannya boleh dipindahkan ke telefon menggunakan aplikasi. Garmin Varia RCT715 Radar Camera Tail Light dijual pada harga $400 (~RM1762) sebuah.


Komen ()