Cari @ Amanz

AMD hari ini telah mengumumkan penawaran siri cip pemprosesaon desktop terbaru mereka, iaitu siri AMD Ryzen 7000 yang menggunakan teknologi cip Zen 4 terbaru yang dilihat akan hadir dengan kemampuan untuk dilewahjam sehingga 5.5GHz tanpa sebarang masalah.

Cip AMD Zen 4 ini, yang hadir dengan kod nama “Raphael” dibina menggunakan proses 5nm yang terbaru dan membolehkan AMD untuk memuatkan sehingga 16 teras prestasi tinggi didalmnya, disamping hadir dengan cip pemprosesan grafik untuk kali pertama buat cip pemprosesan dalam siri Ryzen utama.

Dalam pada itu, AMD juga dilihat memperkenalkan platform papan induk AM5 terbaru yang dilihat akan menyokong memori DDR5 dan juga teknologi penghantaran data PCIe5.0 yang terbaru. Bukan itu sahaja, dengan penggunaan papan induk soket AM5 yang terbaru, binaan komputer dengan gabungan bersama CPU AMD Ryzen ini hadir dengan sokongan untuk:

  • 12 palam USB 3.2 20Gb/s
  • 4 palam HDMI 2.1 ataupun DisplayPort 2
  • 24 jaluran PCIe 5.0 untuk grafik dan storan
  • Sokongan WiFi6E terbina

Menariknya, bermula siri cip pemprosesan ini, AMD turut akan memperkenalkan model papan induk baru yang dinamakan AMD X670 Extreme (X670E) yang kemudiannya diikuti oleh AMD X670 dan AMD B650 seperti sebelum ini.

Kesemua papan induk ini dijangka hanya akan hadir dengan sokongan memori DDR5 sahaja, dimana papan induk AMD X670E akan hadir dengan sokongan 24 jaluran PCIe 5.0 penuh, manakala AMD X670 akan hadir dengan sokongan penuh PCIe 4.0 daripada CPU dan PCIe 5.0 daripada cipset terbina didalam papan induk, dan AMD B650 hanya akan memperlihatkan sokongan PCIe 5.0 untuk bahagian storan NVMe.

Dalam pada itu, AMD mengatakan bahawa penyejuk CPU untuk papan induk AM4 boleh digunakan pada papan induk baru ini tanpa masalah.

AMD turut mengatakan bahawa mereka akan melancarkan cip pemprosesan ini pada bulan Julai kelak, dengan model-model yang akan dilancarkan akan diumumkan kelak.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd