Cari @ Amanz

Kingston Memperkenalkan Storan SSD IronKey Vault Privacy 80 Dengan Skrin Kata Laluan Terbina

Oleh Nazrin

Link Copied!

Kita kini berada di dunia dimana data digital kita boleh dicuri atau dikunci pada bila-bila masa, dan sistem penyulitan dilihat perlu menyaingi keperluan pengguna ini.

Dengan itu, Kingston telah melancarkan IronKey Vault Privacy 80, iaitu sebuah storan SSD luaran yang hadir dengan sistem penyulitan kandungan terbina secara terus didalam SSD tersebut. Apa yang membezakan storan IronKey Vault Privacy 80 ini dengan storan lain ialah ia dilangkapi dengan sebuah skrin sesentuh terbina yang membolehkan pengguna untuk menyahkunci storan ini dengan kata ataupun frasa laluan.

IronKey Vault Privacy 80 ini juga dilengkapi dengan sistem penyulitan FIPS 197 yang membantu dalam mengekang serangan godaman dari luar, khususnya mereka yang menggunakan aksesori BadUSB. Penggunaannya juga cukup mudah, dan pengguna boleh menetapkan frasa laluan seperti satu ayat, perkataan ataupun menggunakan nombor pin, bergantung kepada kesenangan pengguna.

Storan ini hadir dalam pilihan 480GB, 960GB dan 1920GB dan mempunyai kelajuan pembacaan dan penulisan data sepantas 250MB/s.

Buat masa ini, tarikh pelancaran dan juga tanda harga storan ini masih tidak diketahui lagi.


Komen ()