Cari @ Amanz

AMD baru sahaja memperkenalkan siri cip pemprosesan AMD Ryzen 7000 untuk komputer-komputer desktop yang dilihat bukan sahaja hadir dengan kemampuan lewah-jam yang hebat, tetapi juga menyokong sejumlah teknologi-teknologi komputer baru seperti sokongan memori DDR5 dan juga teknologi penghantaran data PCIe 5.0.

Sewaktu acara ucaptama COMPUTEX mereka, CEO AMD, Dr. Lisa Su juga mengatakan bahawa AMD akan memperlihatkan cip pemprosesan untuk komputer riba terbaru mereka yang hadir dengan kod nama “Mendocino”.

Pengenalan awal cip pemprosesan “Mendocino” ini ialah ia dibangunkan menggunakan proses 6nm oleh TSMC dan akan hadir dengan penawaran empat teras dan lapan bebenang kuasa berdasarkan cip pemprosesan Zen 2 dengan gabungan cip grafik AMD RDNA 2.

Butiran lanjut mengenai cip pemprosesan ini tidak diketahui lagi buat masa ini, tetapi AMD turut menjanjikan bahawa komputer-komputer riba yang menggunakan cip ini secara lazimnya boleh menikmati jangkahayat bateri sekitar 10 jam tanpa masalah.

Dalam pada itu, komputer-komputer riba dengan cip pemprosesan “Mendocino” ini juga akan mula diperkenalkan di pasaran sekitar suku keempat tahun ini, dan akan diperlihatkan dalam kebanyakan model komputer riba arus perdana seperti komputer riba produktiviti harian, model nipis dan ringan dan sebagainya.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd