Cari @ Amanz

Penggunaan sistem penyejukan cecair pada kad grafik bukanlah sesuatu yang baru. Walaupun ia dilihat agak leceh untuk dipasang, secara lazimnya semua orang setuju bahawa ia membuatkan binaan komputer anda lebih cantik disamping dapat mengalirkan haba daripada komponen-komponen kad grafik anda dengan lebih cekap.

NVIDIA mengumumkan bahawa mereka akan mula menjual model kad grafik NVIDIA A100 untuk pusat data mereka bersama-sama dengan penyejuk cecair terbina bermula penghujung tahun ini. Menurut NVIDIA, model A100 dengan penyejuk cecair ini memberi beberapa manfaat tambahan berbanding dengan model yang menggunakan penyejuk udara.

Pertama, ia dilihat bahawa penggunaan kad grafik NVIDIA A100 dengan sistem penyejukan ini akan mengurangkan penggunaan ruang, kerana ia hanya memakan satu slot pengembangan PCIe berbanding dengan dua pada kad grafik yang menggunakan bongkah pengecasan dengan kipas.

Penggunaan sistem penyejukan cecair juga dilihat mengurangkan jumlah penggunaan kuasa sebanyak 30 peratus berbanding dengan sistem penyejukan tradisional. NVIDIA mengatakan bahawa mereka telah mula menguji penggunaan kad grafik A100 dengan sistem penyejukan cecair ini kepada beberapa klien tertentu, dan dijangka akan mula menjualnya dengan lebih meluas pada penghujung tahun ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd