Rusia Dan Belarus Hanya Dibenarkan Membeli Cip Pemprosesan Dengan Kelajuan 25MHz Kebawah Daripada Syarikat Taiwan

Diterbitkan pada Jun 2, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Peperangan yang masih lagi sedang berlaku diantara Rusia dan juga Ukraine dilihat menyebabkan banyak syarikat antarabangsa menghentikan penjualan produk dan perkhidmatan mereka di negara tersebut. Diantaranya ialah syarikat-syarikat teknologi, FMCG dan sebagainya.

Kerajaan Taiwan hari ini telah membuat pengumuman bahawa entiti-entiti dari Rusia dan Belarus kini hanya dibenarkan untuk membeli cip pemprosesan dengan kelajuan 25MHz dan mempunyai prestasi 5 GFLOPS sahaja.

Semikonduktor Cip

Ini bermakna bahawa komponen-komponen berteknologi tinggi tidak lagi akan ditawarkan kepada kedua-dua negara ini, dan ia kini memasuki senarai produk elektronik yang , komputer, kelengkapan telekomunikasi, sensor, laser, kelengkapan navigasi, teknologi maritim dan sebagainya.

Untuk memberi konteks tentang bagaimana ini akan memberi isu kepada Rusia dan Belarus, cip pemprosesan konsol permainan Sony PlayStation 2 yang dilancarkan pada tahun 2000 hadir dengan prestasi sekitar 6.32GFLOPS.

Selain daripada cip pemprosesan moden, kedua-dua negara ini juga tidak boleh membeli kelengkapan tambahan seperti pengimbas dan mikroskop elektron dan juga peranti-peranti yang boleh digunakan untuk membina cip pemprosesan mereka sendiri.

komen


© Amanz / 2022 Kami