Cari @ Amanz

Bagi pembina komputer dan gamer yang mahukan semua yang terbaik untuk meningkatkan prestasi dan mutu pengalaman gaming mereka, Samsung telah memperkenalkan sebuah lagi paparan skrin gaming dalam siri Samsung Odyssey mereka, iaitu Samsung Odyssey Neo G8.

Samsung Odyssey Neo G8 ini tampil dengan penggunaan paparan skrin Quantum Mini LED bersaiz 32 inci dengan resolusi 4K (3,840 x 2,160 piksel) dan juga kadar segar semula 240Hz. Paparan ini juga mempunyai lengkungan 1000R untuk pengalaman tontonan video dan gaming yang lebih mendalam dan mampu mengolah 95 peratus daripada gamut warna DCI-P3 yang menjanjikan olahan warna yang lebih jitu.

Paparan Odyssey Neo G8 ini juga mempunyai nilai kecerahan 2000 nit, dan terbina dengan teknologi Quantum HDR 2000 keluaran Samsung sendiri untuk membolehkan pengguna menonton kandungan HDR yang memperlihatkan olahan warna cantik, dan warna hitam yang benar-benar gelap.

Paparan ini juga hadir dengan sistem pencahayaan CoreSync di bahagian belakang paparan ini yang akan mengubah warna bergantung kepada adegan yang dipaparkan pada paparan skrin. Ini sedikit sebanyak menambahkan lagi rasa asyik apabila bermain permainan komputer ataupun menonton siri televisyen.

Ia juga tampil dengan palam video output HDMI 2.1 dan juga DisplayPort 1.4 yang bukan sahaja menyokong kadar segar semula pada resolusi yang lebih tinggi, tetapi juga boleh dipadankan dengan konsol-konsol permainan terbaru seperti Sony PlayStation 5 dan juga Xbox Series X.

Untuk mereka yang menggunakan PC berkuasa, paparan skrin ini juga menyokong teknologi paparan gaming AMD FreeSync Premium Pro yang mengurangkan masalah cerakan skrin (screen tearing) yang sering membelenggu pengguna apabila output daripada kad grafik tidak dapat diperlihatkan dengan seragam pada paparan skrin.

Samsung mengatakan bahawa paparan skrin Samsung Neo Odyssey G8 ini akan mula diperkenalkan di pasaran-pasaran global sepanjang bulan Jun ini dengan tanda harga yang akan ditetapkan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd