Kemaskini Pertama HDMI 2.1a Memperkenalkan Fungsi HDMI Cable Power Kepada Kabel Dan Palam HDMI

Diterbitkan pada Jun 9, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Format HDMI 2.1 memperlihatkan kebolehan untuk memaparkan kandungan pada resolusi 4K dan juga kadar segar semula tinggi, khusus untuk konsol-konsol permainan terbaru dan juga komputer berkuasa tinggi.

Terkini, Pentadbir Perlesenan HDMI telah memperlihatkan kemaskini baru kepada format HDMI 2.1a dengan memperkenalkan fungsi HDMI Cable Power kepada format tersebut. Fungsi ini digunakan untuk memastikan sesebuah kabel HDMI mempunyai kuasa yang mencukupi untuk menghantar data daripada sumber ke paparan tanpa kehilangan data.

Secara lazimnya, kabel HDMI aktif akan tampil dengan kepala palam USB Type-B ataupun Type-C untuk membekalkan kuasa kepada kabel HDMI ini, tetapi dengan fungsi HDMI Cable Power, fungsi ini boleh digunakan dengan satu kepala palam sahaja.

Perbezaannya di sini ialah kedua-dua sumber media dan kabel HDMI yang digunakan perlu hadir dengan sokongan HDMI Cable Power untuk digunakan. Untuk pengguna biasa, fungsi ini turut akan dimuatkan kepada kabel Ultra High Speed HDMI yang mempunyai panjang melebihi beberapa meter untuk memastikan ia mempunyai kuasa yang mencukupi untuk menghantar jumlah data yang besar dari sumber ke paparan skrin.

HDMI juga memperlihatkan cara menggunakan kabel ini, kerana tidak seperti kabel HDMI pasif yang biasa, ia mempunyai arah yang perlu dipasang dengan tepat untuk pengaliran kuasa tambahan ini. HDMI juga mengatakan bahawa kabel ini boleh digunakan dengan peranti yang hadir dengan sokongan untuk format HDMI yang lain.

komen


© Amanz / 2022 Kami