Cari @ Amanz

Kementerian Pengangkutan Dan Syarikat Pembina Tren Korea Dalam Perbincangan Untuk Membina Sistem Keretapi Maglev Di Putrajaya

Oleh Nazrin

Link Copied!

Menteri Pengangkutan Malaysia, Datuk Seri Ir. Dr. Wee Ka Siong baru-baru ini telah menerima kunjungan daripada wakil-wakil industri rel Korea Selatan, termasuklah Hyundai Corp, Hyundai Rotem Malaysia, EP Korea Railway dan Maglev MKC.

Tatkala kerajaan dilihat mahu menyambung semula pembangunan projek-projek pengangkutan awam seperti penambahan laluan KTMB, LRT dan MRT, melalui pos di laman Facebook rasmi Wee Ka Siong sendiri, syarikat-syarikat rel Korea ini telah bertemu dengan Menteri Pengangkutan untuk berbincang mengenai beberapa perkara berkaitan pembangunan infrastruktur rel tempatan.

Salah satu projek yang diperkatakan termasuklah pembangunan sistem kereta api maglev (Magnetic Levitation) oleh Pengarah Urusan EP Korea Railway, Yoo Jai Tark di Putrajaya. Wee Ka Siong mengatakan bahawa kementeriannya akan mengadakan perbincangan lanjut tidak lama lagi dengan Kementerian Wilayah Persekutuan untuk membangunkan sistem monorel seumpama itu di Putrajaya, khususnya bagaimana ia boleh dipadankan dengan sistem pengangkutan awam yang lain.

Hadir sama di perjumpaan tersebut ialah Hadir sama ialah Ketua Pegawai Eksekutif KTMB, Encik Rani Hisham bin Samsudin dan Ketua Pengarah Keretapi Bahagian Darat Unit Rel MOT, Encik Shahriman Shafein.


Komen ()