Projek Rangkaian Digital Lebuh Raya Dilancarkan – Kabel Gentian Fiber Optik Sepanjang Lebuh Raya

Diterbitkan pada Jun 30, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kementerian Kerja Raya hari ini telah melancarkan sebuah projek baharu, iaitu Projek Rangkaian Digital Lebuh Raya. Melaluinya, syarikat MSAR akan membina dan kendalikan kabel gentian fiber optik di sepanjang lebuh raya yang dibawah seliaan Lembaha Lebuhraya Malaysia. Projek ini dibangunkan menggunakan dana swasta.

Rangkaian Digital Lebuh Raya

Projek ini akan dibangunkan daalam tiga fasa pembinaan di Semenanjung Malaysia. Fasa pertama melibatkan pemasangan kabel fiber optik dari Johor Bahru ke Bukit Kayu Hitam, dan dijangka siap pada Disember 2022.

Seterusnya pada Fasa 2, ia akan melibatkan lebuhraya di Lembah Klang. Fasa 3 pula menghubungkan negeri pantai timur Semenanjung Malaysia.

Melalui projek ini, sebanyak 4,000 titik hubungan yang menghubungkan bandar-bandar dan kawasa luar bandar dengan liputan jalur lebar tinggi bakal dinikmati rakyat. Infrastruktur ini juga bakal menghubungkan pelbagai pusat data tempatan, selain sambungan ke kabel-kabel utama yang lain.

Dengan langkah ini juga, ia akan membolehkan penawaran infrastruktur yang meluas, serta boleh digunakan pihak berkaitan dalam menawarkan perkhidmatan masing-masing.

komen


© Amanz / 2022 Kami