Cari @ Amanz

Amazon yang terkenal sebagai laman edagang, kini memaklumkan mereka sedang membangunkan vaksin untuk kanser, dan bekerjasama dengan pihak Fred Hutchinson Cancer Research Center. Malah, mereka telah turut menerima pengesahan pihak berkuasa di Amerika Syarikat untuk memulakan ujian klinikal.

Amazon dilihat sedang mencari sekitar 20 peserta untuk menyertai ujian klinikal ini, dan lebih menyasarkan untuk merawat barah payu dara dan juga melanoma.

Amazon sedia mempunyai kepakaran dari segi saintifik dan juga pembelajaran mesin dalam merawat serta membangunkan vaksin atau rawatan yang diperibadikan mengikut pesakit dan juga jenis kanser.

Buat masa ini, ia masih pada peringkat awal, dan tidak diketahui lagi bilakah kita akan melihat hasil daripada ujian rawatan ini. Proses keseluruhan dijangka akan mengambil masa beberapa tahun.

Apa pun, ia agak menarik untuk melihat syarikat teknologi turut menceburi arena kesihatan dan merawat penyakit. Amazon sendiri kini memfokuskan kepada arena tersebut, termasuk melalui penyediaan farmasi atas-talian dan beberapa khidmat kesihatan lain.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd