Carian
PerantiSiswa : Pemberian Tablet Percuma Fasa Pertama Akan Dilaksanakan Seawal Bulan Ogos, Kelewatan Kerana Tender Semula
July 19, 2022 Aman

Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, TS Annuar Musa kini memberikan kemaskini berkenaan program PerantiSiswa.

Menjelaskan berkenaan dengannya, tender terbuka telah pun dibuka sebelum ini. Namun, pada peringkat pertama, Kementerian Kewangan telah meminta melakukan semula tender, kerana beberapa perkara perlu dibetulkan. Disebabkan olehnya, tender terbuka kedua terpaksa dilakukan, sekaligus membawa kepada kelewatan berbanding sasaran awal.

Ia dijangka Kementerian Kewangan akan melakukan keputusan berkenaan dengan tender kedua ini dalam masa seminggu lagi.

PerantiSiswa merupakan sebuah inisiatif dalam memberikan akses kepada tablet kepada mereka dari keluarga B40 untuk digunakan dalam pembelajaran dan kegunaan digital lain.

Setakat ini, sekitar 100,000 permohonan untuk PerantiSiswa sedang diproses. Pelaksanaan fasa pertama dijangka akan dilakukan seawal bulan Ogos ini.

Sementara itu, permohonan baharu akan dibuka selari pengambilan pelajar baharu ke IPT baru-baru ini. Permohonan baharu untuk PerantiSiswa ini akan dibuka bermula dari 1 Ogos 2022 sehingga 30 September 2022 kelak.

Permohonan fasa kedua ini juga akan diperluaskan kelayakkan meliputi pelajar IPG dan Kolej-Kolej Matrikulasi. Pemberian peranti fasa kedua dijangka dilakukan sekitar Oktober 2022 kelak.

Menteri turut mengatakan akan berkongsi lanjut berkenaan PerantiSiswa pada 4 Ogos 2022 kelak, ketika sidang Parlimen.

Komen